PODZIEL SIĘ
Ocen ten tekst

Włoska kuchnia uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych. Wiele osób zapytanych o ulubione dania bez wahania wskaże pizzę, gnocchi czy pastę z pomidorami. Słoneczna Italia słynie również z pysznych wyrobów mięsnych, takich jak kiełbasy i wędliny, zachwycających wyjątkowym aromatem. Ich smak doceniają zarówno restauratorzy, jak i miłośnicy śródziemnomorskich przysmaków z całego świata.

1. Tradycyjna włoska kiełbasa to salsiccia

Pod tą nazwą kryją się wszystkie surowe kiełbaski wytwarzane na terenie Włoch. Są to najbardziej tradycyjne wyroby tego typu. Można jeść je zarówno na świeżo, jak i po obróbce termicznej (np. usmażone, upieczone lub ugotowane). Poszczególne odmiany kiełbasek różnią się jednak składem – wśród najpopularniejszych wyróżnić można chociażby salsiccia fresca al peperoncino, salsiccia di cinghiale czy salsiccia piccante (tę ostatnią można kupić np. tutaj https://sklep.estella.pl/pl/p/Salsiccia-piccante-100g/345). Kiełbaski te Włosi dodają do wielu potraw, ale najczęściej goszczą one na kanapkach lub odgrywają rolę smacznego dodatku do warzywnych past.

2. Jednym z włoskich rarytasów jest mortadela

Ten przysmak we Włoszech ma się nadzwyczaj dobrze – został mu nawet poświęcony festiwal MortadellaBò, podczas którego można spróbować różnych odmian tej kiełbasy. Prawdziwa włoska mortadela jest zazwyczaj wytwarzana z bardzo drobno zmielonej wieprzowiny. Można ją rozpoznać dzięki charakterystycznej różowej barwie i białych, nieregularnych plamkach tłuszczu (doskonale widać je w przekroju). Co zatem wyróżnia ją na tle innych wyrobów mięsnych? Jako jedna z nielicznych ma niezwykle aksamitną konsystencję, a do jej obróbki termicznej używa się specjalnych pieców parowych tak, aby nie miała ona bezpośredniego kontaktu z wodą.

3. Finnachiona jest moczona w… winie!

We Włoszech szczególną uwagę zwraca się na proces wytwarzania wyrobów mięsnych – produkty wysokiej jakości cechują się zazwyczaj długim okresem dojrzewania, dzięki czemu ich smak jest doskonały. Nie inaczej jest w przypadku wędliny znanej pod nazwą finnachiona. Swój charakterystyczny aromat zawdzięcza procesowi moczenia w czerwonym winie oraz dodatkowi nasion włoskiego kopru. W przypadku tego przysmaku mięso jest drobno mielone, a do jego produkcji używa się kombinacji wyselekcjonowanych elementów wieprzowiny (zarówno chudych, jak i tłustych).

4. Prawdziwą szynkę parmeńską można poznać po stemplu

Szynka parmeńska to jeden z włoskich przysmaków, który znany jest niemalże na całym świecie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że zanim zostanie uznana za tradycyjną, musi spełnić konkretne normy. Pośród wymogów znajdują się m.in. ścisłe wytyczne odnoszące się zarówno do wagi, jak i wieku zwierząt hodowlanych. Gotowemu produktowi, który pomyślnie przejdzie testy jakości, przyznany zostanie stempel w postaci pięcioramiennej korony i napisu PARMA w owalnej obwódce. Jego wartość finalnie wzrasta, a konsument może mieć niemalże 100% pewności, że nabył oryginalny włoski produkt. Warto również wspomnieć, że szynka parmeńska uznawana jest za jeden z najzdrowszych wyrobów mięsnych (głównie ze względu na małą ilość soli i niewielką liczbę kalorii).

5. Jednym z tradycyjnych sylwestrowych dań jest cotechino

Historia tego włoskiego specjału sięga początków XVI wieku, kiedy mieszkańcy Mirandoli musieli zgromadzić zapasy jedzenia podczas oblężenia przez wojska. Jedną z wymyślonych przez nich w tamtym czasie przekąsek była właśnie kiełbasa cotechino. Od tamtej pory zdobywała popularność, a kilka wieków później stała się prawdziwym przysmakiem. Na jej farsz składa się mięso wieprzowe, skóra i słonina. Co ciekawe, we Włoszech jest ona jednym z tradycyjnych dań sylwestrowo-noworocznych. Serwuje się ją wówczas w formie małych talarków w towarzystwie podsmażanej soczewicy (symbolizującej pieniądze). Zjedzenie tego dania ma gwarantować dobrobyt w nowym roku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here