Bakłażany pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Posypać solą i odstawić na 10 minut. Sól usunąć, z bakłażanów usunąć nadmiar wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na oliwie plastry bakłażanów lekko przyrumienić.
W żaroodpornym naczyniu układać warstwami pomidory wraz z zalewą, przyprawione solą i pieprzem, listki bazylii i mozzarelli oraz bakłażany.
Ostatnią warstwę powinny stanowić pomidory posypane startym parmezanem.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i zapiekać w nim zapiekankę ok. 20 minut.
Składniki:
* 2 duże bakłażany
* 10 dag mozzarelli
* 20 dag startego parmezanu
* puszka pomidorów bez skórki
* listki bazylii
* oliwa z oliwek
* sól, świeżo zmielony pieprz
Materiał opracowany przez: