,

Bakłażany zapiekane z parmezanem

przez bedy

Bakłażany pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Posypać solą i odstawić na 10 minut. Sól usunąć, z bakłażanów usunąć nadmiar wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na oliwie plastry bakłażanów lekko przyrumienić.

W żaroodpornym naczyniu układać warstwami pomidory wraz z zalewą, przyprawione solą i pieprzem, listki bazylii i mozzarelli oraz bakłażany.

Ostatnią warstwę powinny stanowić pomidory posypane startym parmezanem.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i zapiekać w nim zapiekankę ok. 20 minut.

 

Składniki:

* 2 duże bakłażany

* 10 dag mozzarelli

* 20 dag startego parmezanu

* puszka pomidorów bez skórki

* listki bazylii

* oliwa z oliwek

* sól, świeżo zmielony pieprz

 

Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Carpaccio z wołowiny

Europeana

Następny

Dodaj komentarz