,

Barolo DOCG

przez Patrycja Kaminska

Barolo DOCG to jedno z najprzedniejszych włoskich win, cenione przez królów, arystokratów i dyplomację, równie znakomite w smaku jak wina burgundzkie, jednak mniej od nich znane. Wino to rozbudza wszystkie zmysły i wprawia w wyśmienity nastrój, a żeby zasłużyć sobie na zaszczytne miano Barolo DOCG, wino musi spełnić wiele wymogów.

Wino Barolo DOCG Może być produkowane jedynie w 11 gminach (Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba i częściowo La Morra, Monforte d’Alba, Roddi, Verduno, Cherasco, Diano d’Alba, Novello, Grinzane Cavour) w regionie Piemont, w prowincji Cuneo. Ponadto, musi też spełniać odpowiednie wymogi jakościowe.


W 1980 roku władze Włoch wprowadziły system apelacji o stopień wyższej od win DOC pod nazwą DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), która jest oznaczeniem produktu gwarantowanej jakości.

Wino DOCG musi spełniać normy ostrzejsze niż wymagania określone dla win DOC. Jedną z podstawowych różnic jest niższy limit wydajności z hektara, ustalony w przepisach, konieczność prowadzenia badań laboratoryjnych składu i jakości wina.

 

Dopiero po spełnieniu odpowiednich norm konsorcjum producenckie wydaje odpowiednie różowe banderole, którymi okleja się korki butelek. Liczba banderol wydawanych poszczególnym producentom jest ściśle określona, co pozwala na oznaczenie apelacją DOCG jedynie takiej ilości butelek, jaką dopuszczają przepisy.

Poprzedni

Polscy politycy pokonali włoskich w meczu piłki nożnej

Donald Tusk w Rzymie na szczycie międzyrządowym

Następny

Dodaj komentarz