,

Bistecca alla Pizzaiola

przez redakcja

Pomidory umyj, sparz, obierz ze skóry, usuń nasiona i miąższ, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zarumień na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i oregano. Podgrzewaj ok. 20 minut aż wyparuje płyn i powstanie gęsty sos.
Na patelni mocno rozgrzej oliwę z oliwek. Mięso oprósz solą i pieprzem, zmniejsz płomień i smaż mięso z obu stron po około 2-5 minut. Bazylię umyj, kilka listków odłóż do dekoracji, a resztę drobno posiekaj i dodaj do sosu pomidorowego.

Usmażona steki ułóż na półmisku, polej sosem pomidorowym i udekoruj pozostawionymi listkami bazylii.

Składniki:

* 4 plastry rostbefu

* oliwa z oliwek

* 3 małe cebule

* kilogram pomidorów

* pęczek bazylii

* 2 ząbki czosnku

* oregano

* sól

* świeżo zmielony pieprz

Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Saltimbocca alla romana

Cielęcina po mediolańsku

Następny

Dodaj komentarz