Pomidory umyj, sparz, obierz ze skóry, usuń nasiona i miąższ, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zarumień na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i oregano. Podgrzewaj ok. 20 minut aż wyparuje płyn i powstanie gęsty sos.
Na patelni mocno rozgrzej oliwę z oliwek. Mięso oprósz solą i pieprzem, zmniejsz płomień i smaż mięso z obu stron po około 2-5 minut. Bazylię umyj, kilka listków odłóż do dekoracji, a resztę drobno posiekaj i dodaj do sosu pomidorowego.
Usmażona steki ułóż na półmisku, polej sosem pomidorowym i udekoruj pozostawionymi listkami bazylii.
Składniki:
* 4 plastry rostbefu
* oliwa z oliwek
* 3 małe cebule
* kilogram pomidorów
* pęczek bazylii
* 2 ząbki czosnku
* oregano
* sól
* świeżo zmielony pieprz