,

Caponata

przez redakcja

Umyj bakłażan i przekrój na pół. Posiekaj w kawałki grubości ok. 1 cm. Cebulę pokrój w plasterki. Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i posiekaj w małe kawałki. Seler umyj i pokrój w dość grube plastry. Pomidory zmiksuj.
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek włóż pokrojony bakłażan i smaż na małym ogniu około 10 minut. Zdejmij z patelni i na ten sam tłuszczu podsmaż cebulę. Dodaj paprykę i seler i smaż aż będą miękkie. Dodaj zmiksowane pomidory i podgrzewaj razem ok. 13-15 minut, aż sos zgęstnieje.

Dodaj oliwki, kapary i winny ocet. Całość gotuj ok. 5 minut, a potem wrzuć bakłażany, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Po 5 minutach dodaj łyżkę miodu, jeszcze raz zamieszaj potrawę i podawaj natychmiast.

Składniki:

* oliwa z oliwek

* 1 bakłażan

* 2 cebule

* 3 łodygi selera naciowego

* szklanka pomidorów z puszki, bez skórek

* 1 czerwona papryka

* 15 zielonych oliwek

* 20 kaparów

* 2 łyżki octu winnego

* 1 łyżka miodu

* sól

* świeżo zmielony pieprz

Materiał opracowany przez:


Poprzedni

Zapiekane bakłażany z gnocchi

Ciambotta

Następny

Dodaj komentarz