Umyj bakłażan i przekrój na pół. Posiekaj w kawałki grubości ok. 1 cm. Cebulę pokrój w plasterki. Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i posiekaj w małe kawałki. Seler umyj i pokrój w dość grube plastry. Pomidory zmiksuj.
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek włóż pokrojony bakłażan i smaż na małym ogniu około 10 minut. Zdejmij z patelni i na ten sam tłuszczu podsmaż cebulę. Dodaj paprykę i seler i smaż aż będą miękkie. Dodaj zmiksowane pomidory i podgrzewaj razem ok. 13-15 minut, aż sos zgęstnieje.
Dodaj oliwki, kapary i winny ocet. Całość gotuj ok. 5 minut, a potem wrzuć bakłażany, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Po 5 minutach dodaj łyżkę miodu, jeszcze raz zamieszaj potrawę i podawaj natychmiast.
Składniki:
* oliwa z oliwek
* 1 bakłażan
* 2 cebule
* 3 łodygi selera naciowego
* szklanka pomidorów z puszki, bez skórek
* 1 czerwona papryka
* 15 zielonych oliwek
* 20 kaparów
* 2 łyżki octu winnego
* 1 łyżka miodu
* sól
* świeżo zmielony pieprz