PODZIEL SIĘ
Ciekawostki na temat pizzy, które warto znać!
5 (100%) 2 votes

Jakie jest najpopularniejsze danie na świecie, doskonale znane nie tylko Polakom, ale także mieszkańcom nawet najbardziej odległych zakątków globu? Bez wątpienia pizza. Włoski przysmak gości na stołach od wieków i znacznie przyczynił się do spopularyzowania kuchni śródziemnomorskiej. I choć wiele się o nim mówi, to są jeszcze ciekawostki na temat pizzy, które dla wielu mogą być zaskoczeniem.

Geneza wcale nie we Włoszech

Dla wielu może być to zaskoczeniem, ale według badań prowadzonych przez historyków zajmujących się kulinariami, pierwsze ślady potrawy przypominającej pizzę prowadzą nie do starożytnego Rzymu, ale do antycznej Grecji. Pierwsza pizza była płaskim plackiem mącznym, który nacierano oliwą z oliwek oraz ziołami. Dopiero ok. 500 r. p.n.e. przysmak ten zawitał na tereny dzisiejszych Włoch. Co ciekawe, po raz pierwszy w tekście słowo „pizza” zadebiutowało ok. 997 r., a więc samo określenie liczy sobie nieco ponad 1000 lat.

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Pizza doczekała się swojego święta. Kiedy ono przypada? Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony jest na całym świecie 9 lutego. Tego dnia, w wielu restauracjach serwujących przysmaki kuchni śródziemnomorskiej, np. http://www.estella.pl, klienci mogą liczyć na zniżki i różnego rodzaju promocje. W sprzedaży pojawia się również wiele ciekawych odmian pizzy, co jest fantastyczną okazją do spróbowania nowych smaków.

Cienkie ciasto domeną Włochów

Wielu turystów goszczących w Italii po zamówieniu w restauracji tego przysmaku nie może wyjść z podziwu. Tak, tradycyjna włoska pizza serwowana jest na bardzo cienkim cieście z dużą ilością dodatków. Grube i puszyste ciasto to raczej domena pizzy amerykańskiej, zwłaszcza odmiany nowojorskiej (wyrabianej ręcznie), która po raz pierwszy pojawiła się na stołach nowojorczyków ok. 1905 roku i gości na nich do dziś.

Najstarsza polska pizzeria działa w Słupsku

Pierwszym polskim lokalem gastronomicznym, który wprowadził pizzę do swojego menu był bar mleczny „Poranek” w Słupsku. W latach 70. dyrektor słupskiej gastronomii odwiedził targi kulinarne w Mediolanie, gdzie miał okazję skosztować włoskiego specjału. Zachwycony jego smakiem postanowił sprowadzić go nad Wisłę. W 1975 roku w barze stanął specjalny piec, a pizzę zaczęto serwować m.in. z pieczarkami, suszonymi grzybami i boczniakami czy­ kiełbasą i farszem z baraniny. Do dziś w menu restauracji „przetrwała” tylko pizza z pieczarkami i kiełbasą.