,

Czarne pomidory wkrótce w sprzedaży

przez Monika Pietryga

We włoskich sklepach pojawi się czarny pomidor o nazwie „Sun Black”, wyhodowany w 2014 roku przy współpracy naukowej czterech uniwersytetów włoskich. Jest zdrowszy od swoich czerwonych „braci” pomidorów ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów.

Superpomidor” o czarnej skórce i czerwonym miąższu, jest owocem współpracy włoskich naukowców z uniwersytetu w Pizie (Scuola Superiore Sant’Anna di Pisa), Viterbo (Università della Tuscia), Modenie i Reggio Emilia. Czarna skórka pomidorów „Sun Black” zawiera pigment bogaty w barwniki z grupy antocyjanów tj. substancji mających bardzo silne działanie przeciwutleniające. W przyrodzie możemy spotkać je w czerwonych winogronach, jagodach, czereśniach, ale nie w typowych odmianach pomidorów.

 

Przeciwutleniacze od dawna uchodzą za składniki bardzo korzystne dla naszego zdrowia, gdyż zapobiegają wielu chorobom (np. cukrzycy), wzmacniają odporność i zatrzymują proces starzenia.

 

Krzewy pomidora „Sun Black” wyhodowane z nasion uzyskanych przez Gian Piero Soressiego z Uniwersytetu w Viterbo, mają trafić do wielu włoskich sklepów.

 

Superpomidor” jest całkowicie zdrowy i naturalny. Naukowcy zapewniają, że jego nasiona zostały uzyskane bez modyfikacji genetycznej, za pomocą tradycyjnej techniki krzyżowania.

Poprzedni

Młodzi Włosi bez pracy

Wysokie kary za zbliżenie się do włoskiej rezydencji Clooney’a

Następny

Dodaj komentarz