We włoskich sklepach pojawi się czarny pomidor o nazwie „Sun Black”, wyhodowany w 2014 roku przy współpracy naukowej czterech uniwersytetów włoskich. Jest zdrowszy od swoich czerwonych „braci” pomidorów ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów.
„Superpomidor” o czarnej skórce i czerwonym miąższu, jest owocem współpracy włoskich naukowców z uniwersytetu w Pizie (Scuola Superiore Sant’Anna di Pisa), Viterbo (Università della Tuscia), Modenie i Reggio Emilia. Czarna skórka pomidorów „Sun Black” zawiera pigment bogaty w barwniki z grupy antocyjanów tj. substancji mających bardzo silne działanie przeciwutleniające. W przyrodzie możemy spotkać je w czerwonych winogronach, jagodach, czereśniach, ale nie w typowych odmianach pomidorów.
Przeciwutleniacze od dawna uchodzą za składniki bardzo korzystne dla naszego zdrowia, gdyż zapobiegają wielu chorobom (np. cukrzycy), wzmacniają odporność i zatrzymują proces starzenia.
Krzewy pomidora „Sun Black” wyhodowane z nasion uzyskanych przez Gian Piero Soressiego z Uniwersytetu w Viterbo, mają trafić do wielu włoskich sklepów.
„Superpomidor” jest całkowicie zdrowy i naturalny. Naukowcy zapewniają, że jego nasiona zostały uzyskane bez modyfikacji genetycznej, za pomocą tradycyjnej techniki krzyżowania.