,

Faszerowane pomidory po sycylijsku

przez bedy

Pomidory umyć i wydrążyć, a miąższ posiekać. Na łyżce oliwy zarumienić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać posiekaną natkę, kapary, pokrojone oliwki i sardynki.
Na dwóch łyżkach oliwy zarumienić połowę bułki tartej.

Farsz doprawić solą i pieprzem, dodać miąższ z pomidorów, dusić ok. 12 minut. Dodać bułkę i 3 łyżki pecorino.

Wydrążone pomidory ułożyć w posmarowanej oliwą żaroodpornym naczyniu.

 

Pomidory napełnić farszem, posypać resztą bułki tartej i startego sera.

Zapiekać 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Składniki:

* 4 duże pomidory

* 15 dag sardynek w oleju

* 4 łyżki natki pietruszki

* 2 łyżki odsączonych kaparów

* 2 małe cebule

* 7 dag czarnych oliwek

* 4 łyżki bułki tartej

* 5 łyżek sera pecorino

* 2 ząbki czosnku

* 6 łyżek oliwy

* sól, świeżo zmielony pieprz

Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Caprese

Piraci drogowi we Włoszech – 9% to kobiety!

Następny

Dodaj komentarz