,

Frittata z grzybami i boczkiem

przez bedy

Grzyby dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki, a boczek w drobną kostkę. Szpinak posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć grzyby i boczek, smaż ok. 7 minut. Dodaj szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze dwie minuty. Zmniejsz ogień.
W misce jajka roztrzep widelcem, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlej na patelnię, a gdy jajka zaczną się ścinać unieś nieco frittatę łopatką, aby nieścięta masa spłynęła pod spód. Gdy jajka się zetną, posyp danie parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Zapiekaj aż ser się ładnie zarumieni. Podawaj z ciabattą.

Składniki:

* 6 jajek

* 25 dag borowików

* 15 liści szpinaku

* 10 dag wędzonego boczku

* 1 ząbek czosnku

* oliwa z oliwek

* sól

* świeżo zmielony czarny pieprz

* świeżo starty parmezan

Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Minestrone z pesto i parmezanem

Współpraca zachodniopomorskiego z włoskim regionem Apulia

Następny

Dodaj komentarz