Frytki przyczyną chorób serca

przez bedy

Większość lubianych przez wszystkich i sprzedawanych w barach szybkiej obsługi frytek smażonych jest na oleju kukurydzianym, zawierającym większą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Przyczyną ich nadmiernego spożywania mogą być choroby serca – wynika z badań, które ukazały się kilka dni temu w czasopiśmie „Proceedings of the National Academy of Science”.
Kierownik projektu Wellness for Life Program w Brooklyn Hospital Center w Nowym Jorku, dietetyk Karen Congro wyjaśnia: „Ten typ oleju ma zbyt mało jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm człowieka bardzo potrzebuje, a bogaty w wielonienasycone, co przyczynia się do podniesienia poziomu złego cholesterolu (LDL).
„Frytki są jednym z najczęściej sprzedawanych dań w fast-foodach i stanowią 20% wszystkich kalorii posiłku spożytego np. w McDonaldach” – stwierdzili autorzy badań z University of Hawaii. Czytaj na: <a

Poprzedni

Wzrosło minimalne wynagrodzenie dla pomocy domowych

Równe czy nierówne.

Następny

Dodaj komentarz