,

Gdzie Włosi kupują żywność?

przez bedy

Siedmiu Włochów na dziesięciu w ciągu roku dokonało przynajmniej jeden raz zakupów bezpośrednio od producenta rolnego. Jak sądzi włoski konsument są bardziej opłacalne i pozwalają zaoszczędzić ok. 30%. Jednak to nie oszczędność ale jakość i świeżość produktów zakupionych stała się główną przyczyną tego pozytywnego trendu.
Sukces straganów jest tłumaczony tym, że według ostatniego badania Antitrust „ceny konsumenckie aktualnie narzucone przez dużych dystrybutorów w sektorze warzywno-owocowym są odczuwalnie wyższe od tych narzuconych przez rynki miejscowe i sprzedaż obwoźną”.

Dzięki mobilizacji Coldiretti w 2008 r. wszedł w życie dekret (Dziennik Ustaw nr 301 z 29 grudnia 2007), który umożliwia wszystkim miejscowościom utworzenie targowisk zarządzanych przez rolników, tzw. farmers market, zlokalizowanych także w strefach centralnych i czynnych codziennie, co tydzień czy co miesiąc zgodnie z potrzebami lokalnymi.

Coldiretti, która już rozpoczęła dziesiątki inicjatyw w całych Włoszech, stawia sobie za cel utworzenie przynajmniej jednego targowiska w każdym mieście.

Poprzedni

Połowa Włochów bez kolacji poza domem

Czy Włosi boją się czarnego kota?

Następny

Dodaj komentarz