Podgrzej bulion i zostaw garnek na małym ogniu. Na dwie łyżeczki oliwy wrzuć drobno pokrojony czosnek i smaż ok. dwóch minut. Dodaj pokrojone grzyby i gotuj aż wyparuje z nich cały sok. Dopraw pieprzem i solą i odstaw do wystygnięcia.
Zeszklij drobno pokrojoną cebulę na dwóch łyżeczkach oliwy i połowie masła. Wsyp ryż i smaż minutę, często mieszając. Wlej wino i gotuj aż cały płyn odparuje.
Dodaj grzyby i wlej ok. pół filiżanki bulionu. Poczekaj aż ryż wchłonie płyn, nie przestawaj mieszać! Stopniowo dolewaj bulion i gotuj aż ryż będzie al dente, czyli ok. 15-20 minut. Dodaj resztę masła i parmezan, dopraw solą i pieprzem.
Składniki:
* kieliszek białego wytrawnego wina
* 15 dag startego parmezanu
* 500 g ryżu arborio
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* oliwa z oliwek extra-virign
* 300 g boczniaków
* 300 g borowików
* 2 ząbki czosnku
* 1,5 litra buliony drobiowego
* łyżka masła
* 1 średnia cebula
Materiał opracowany przez: