,

Grzybowe risotto

przez bedy

Podgrzej bulion i zostaw garnek na małym ogniu. Na dwie łyżeczki oliwy wrzuć drobno pokrojony czosnek i smaż ok. dwóch minut. Dodaj pokrojone grzyby i gotuj aż wyparuje z nich cały sok. Dopraw pieprzem i solą i odstaw do wystygnięcia.
Zeszklij drobno pokrojoną cebulę na dwóch łyżeczkach oliwy i połowie masła. Wsyp ryż i smaż minutę, często mieszając. Wlej wino i gotuj aż cały płyn odparuje.

Dodaj grzyby i wlej ok. pół filiżanki bulionu. Poczekaj aż ryż wchłonie płyn, nie przestawaj mieszać! Stopniowo dolewaj bulion i gotuj aż ryż będzie al dente, czyli ok. 15-20 minut. Dodaj resztę masła i parmezan, dopraw solą i pieprzem.

Składniki:

* kieliszek białego wytrawnego wina

* 15 dag startego parmezanu

* 500 g ryżu arborio

* sól i świeżo zmielony czarny pieprz

* oliwa z oliwek extra-virign

* 300 g boczniaków

* 300 g borowików

* 2 ząbki czosnku

* 1,5 litra buliony drobiowego

* łyżka masła

* 1 średnia cebula
Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Risotto alla Parmigiana

Moiazza Sud – smak ekspozycji. Część I – radość zdobywania

Następny

Dodaj komentarz