Jak smakuje wino produkowane przez włoskich wieźniów? Już wkrótce będzie można się tego dowiedzieć próbując białego wina wyprodukowanego przez więźniów z włoskiej wyspy Gorgona u wybrzeży Toskanii. 2700 butelek tego specjału ma trafić do najlepszych włoskich sklepów i restauracji.
Wino powstało na wyspie Gorgona, nalezącej do Archipelagu Toskańskiego, położonej 37 kilometrów od stałego lądu, na której żyje około pięćdziesięciu więźniów kolonii karnej. Więźniowie mają na wyspie swobodę poruszania się, a zakład karny już nie pierwszy raz stosuje ciekawą formę resocjalizacji poprzez pracę w rolnictwie.
W ramach umowy zawartej pomiędzy władzami więzienia i rodziną producentów wina Frescobaldi, skazańcy w ramach resocjalizacji pracowali przy produkcji wina. Owocem tej współpracy jest 2700 butelek wysokiej jakości białego wina o nazwie „Gorgona”, które wkrótce trafią do winiarni i restauracji w całych Włoszech.