,

Jak smakuje toskańskie więzienne wino?

przez Patrycja Kaminska

Jak smakuje wino produkowane przez włoskich wieźniów? Już wkrótce będzie można się tego dowiedzieć próbując białego wina wyprodukowanego przez więźniów z włoskiej wyspy Gorgona u wybrzeży Toskanii. 2700 butelek tego specjału ma trafić do najlepszych włoskich sklepów i restauracji.

Wino powstało na wyspie Gorgona, nalezącej do Archipelagu Toskańskiego, położonej 37 kilometrów od stałego lądu, na której żyje około pięćdziesięciu więźniów kolonii karnej. Więźniowie mają na wyspie swobodę poruszania się, a zakład karny już nie pierwszy raz stosuje ciekawą formę resocjalizacji poprzez pracę w rolnictwie.


W ramach umowy zawartej pomiędzy władzami więzienia i rodziną producentów wina Frescobaldi, skazańcy w ramach resocjalizacji pracowali przy produkcji wina. Owocem tej współpracy jest 2700 butelek wysokiej jakości białego wina o nazwie „Gorgona”, które wkrótce trafią do winiarni i restauracji w całych Włoszech.

Poprzedni

W tegoroczne wakacje taniej na włoskich plażach

Drogi ewakuacyjne w Koloseum zablokowane i zamknięte są na kłódki

Następny

Dodaj komentarz