PODZIEL SIĘ
Krótka historia włoskiej pizzy i jej kariera na świecie.
5 (100%) 1 vote[s]

Pizza, podobnie jak pasta, jest najbardziej znanym na świecie włoskim daniem i obecnie stała się tak popularna, że śmiało możemy ją nazwać potrawą międzynarodową. Powszechnie wiadomo, że potrawa ta narodziła się we Włoszech, nie wszyscy jednak wiedzą, że pierwsza pizza powstała w Neapolu.

To najsłynniejsze włoskie danie ma swoje korzenie w Starożytności. Za pierwsze ważne wydarzenie uważa się wynalezienie pieca przez Egipcjan. Natomiast w XVIII wieku w piecach na drewno zaczęto wypiekać pizzę z ciasta do chleba, przyprawianą smalcem, czosnkiem oraz serem, która przypominała już wyglądem pizzę jadaną obecnie. Kolejnym krokiem było sprowadzenie pomidorów do Europy przez Hiszpanów, które od tej pory stanowią stały składnik pizzy, która coraz bardziej upodabnia się do pizzy współczesnej. Jednak najważniejszym momentem w historii tego dania jest rok 1889, kiedy to król Umberto i królowa Margherita odwiedzają Neapol. Z tej okazji zlecono upieczenie pizzy dwóm najlepszym  specjalistom w tej dziedzinie – Raffaele Esposito oraz jego żonie Rosinie Brandi. Mieli oni za zadanie przygotować trzy najsłynniejsze neapolitańskie pizze. Najprostsza z nich, składająca się tylko z trzech elementów, na stałe zapisała się w historii. Została doceniona przez królową nie tylko pod względem kulinarnym, ale też zostało zauważone symboliczne przedstawienie na owej pizzy trzech kolorów włoskiej flagi: zielony – bazylia, biały – mozarella oraz czerwony – pomidory. Dla upamiętnienia tego wydarzenia pizza została ochrzczona imieniem Margherita, na cześć królowej. Kolejny etap w historii pizzy to jej rozpowszechnienie w Stanach Zjednoczonych przez włoskich emigrantów, a następnie wielka kariera tego dania na całym świecie. Aktualnie istnieje mnóstwo rodzajów pizzy i ciągle powstają nowe, gdyż każda włoska pizzeria może poszczycić się swoją oryginalną pizzą, noszącą imię lokalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here