,

Kuchnia włoska: pesto

przez bedy

Pesto to jeden z najbardziej znanych i charakterystycznych sosów kuchni włoskiej. Najbardziej popularna wersja to ta z bazylii, czosnku, orzeszków pinii, oliwy i mieszanki serów parmigiano i pecorino. Liguryjski specjał można nabyć w supermarketach lub spróbować przyrządzić go samodzielnie – przepis jest łatwy, a efekt znakomity.

Oto klasyczny, włoski przepis na pesto:
4-5 gałązek bazylii (świeżej i z delikatnymi listkami)
pół szklanki oliwy z oliwek (extra vergine)
ząbek czosnku (o łagodnym aromacie, aby nie zabić woni bazylii)
łyżeczka orzeszków pinii
3 łyżeczki sera parmigiano
3 łyżeczki sera pecorino
szczypta grubej soli
Przygotowanie: opłukać listki bazylii, ugnieść w moździerzu/przy pomocy malaksera (ważne, aby pracował na niskich obrotach), dodać czosnek i sól, potem orzeszki, na koniec oliwę. W rezultacie otrzymujemy kremowy, aromatyczny sos, doskonały z makaronem i wszelkimi typami kluseczek i lazanii, świetny jako dodatek do mięs, surówek, grzanek.

W polskich warunkach problemem może okazać się znalezienie orzeszków piniowych. Poza kupieniem gotowego pesto w słoiczku (o zdecydowanie mniej bogatym aromacie!), można spróbować zastąpić je ziarenkami słonecznika (sposób znaleziony w Internecie) lub orzechami włoskimi (doradzone przez znajomą Włoszkę, wypróbowane przeze mnie – przygotowany tak sos jest naprawdę smaczny i niewiele różni się od oryginału).

Można też spotkać w sklepach inne rodzaje pesto, np. sycylijskie z dodatkiem suszonych pomidorów. Jako smakowity specjał, niewymagający długich i uciążliwych przygotowań w gorącej kuchni, pesto jest świetną propozycją na letni obiad albo kolację w gronie przyjaciół.

Buon appetito!

Poprzedni

We Włoszech będą pobierane odciski palców od wszystkich

Nie dostał drinka: dla Sądu to dyskryminacja

Następny

Dodaj komentarz