,

Kuchnia włoska: porady

przez redakcja

Makarony – Makaron gotuj zawsze w dużym garnku. Na 100g makaronu powinien przypadać 1 litr osolonej wody. Możesz do wody dodać również łyżkę oliwy. Po zagotowaniu wody wrzuć cały makaron i gotuj bez przykrycia.
Ugotowany makaron dość szybko stygnie, dlatego najlepiej będzie jak podasz go na mocno podgrzanym półmisku.

Makaron zacznij próbować już po 7 minutach od włożenia do gotującej się wody. W ten sposób będziesz miał pewność, że ugotuje się al dente, czyli będzie lekko twardawy przy nagryzaniu.

Do gotowania makaronu możesz dodać łyżkę oliwy, wtedy makaron nie będzie się sklejał. Nie jest to jednak konieczne jeśli masz duży garnek.

Oliwa z oliwek

Oliwę z oliwek przechowuj z dala od światła, w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. W ten sposób dłużej utrzyma świeżość.

Zioła

Staraj się używać świeżych ziół. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup w supermarkecie ziół w doniczkach, w ten sposób zawsze możesz mieć pod ręką świeżą bazylię, tymianek lub oregano.

Gotowanie krewetek

Świeże krewetki gotować w osolonej, wrzącej wodzie 3-6 minut, w zależności od wielkości, natomiast mrożone 2-4 minuty w wodzie z odrobiną octu winnego.

Dokładając krewetki do potrawy należy je tylko podgrzać, bo za długo gotowane lub smażone krewetki stają się suche i twardawe.

Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Ogólne zasady dostępu do usług medycznych we Włoszech

Elba, co zobaczyć, przewodnik po wyspie

Następny

Dodaj komentarz