,

Makaron

przez bedy

Restaurację z kuchnią włoską znajdziemy bez problemu w każdym mieście na całym świecie. Jest to chyba jedna z najbardziej popularnych i uwielbianych przez wszystkich skarbnica smaków i rozkoszy podniebienia. Najczęściej pojawiającym się daniem są oczywiście makarony – w każdej postaci.
Choć w Polsce od dość dawna istnieje pejoratywne skojarzenie Włocha z makaronem – dające swoje ujście w znanym określeniu „makaroniarz”, każdy, kto we Włoszech zjadł talerz przepysznego spaghetti rozumie znaczenie i walory makaronu w kuchni. Niestety w Polsce makaron nie jest bardzo popularny. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż Polacy włoską „pastę” nie za bardzo umieją przyrządzać. Tłuste sosy lub znana studencka potrawa – makaron z serem i z cukrem – to niejednokrotnie cała nasza wiedza na temat. Makaron jest uważany w Polsce raczej za potrawę tanią, z niższej półki; której nie wypada np. podawać na ważnym przyjęciu lub balu. Jak na ironię losu we Włoszech makaron znajdziemy w każdej najdroższej restauracji, na każdym świątecznym stole, przy najuroczystszych wydarzeniach. Można spokojnie powiedzieć, że makaron to narodowa potrawa Włochów.
Pierwszym daniem we Włoszech jest zawsze makaron. Zazwyczaj jest on podawany w głębokim, dużym talerzu, takim samym, jaki my używamy do zupy. Każdy rodzaj makaronu ma swoją nazwę i każdy należy jeść z odpowiednio dobranymi składnikami. Nie wolno zjeść np. spaghetti, (czyli cienkich nitek) z kosteczkami kiełbasy, natomiast jak najbardziej można je połączyć z „farfalle”, czyli naszymi „motylkami”. Liczy się nie tylko kształt, ale również kolor makaronu. Bardzo popularne są te z dodatkiem szpinaku bądź pomidorów. Najlepsze kucharki przygotowują makaron same i podają świeży, bez żadnych konserwantów. Istotne sa także sosy, wśród wielu z nich można odnalęźć znany już w Polsce bolognese, ale warto zwrócić uwagę także na sos pesto, przygotowywany ze startych orzeszków pini i z bazylii lub sos serowy- w skład, którego wchodzi przepyszny serek mascarpone i włoski bardzo wyrazisty ser z pleśnią. Włosi, jak nikt inny na świecie są mistrzami prostoty i dobrego smaku. Makarony przygotowuję się szybko i prosto,są ozdobą każdego stołu i dumą każdej pani domu.

Poprzedni

Mediolan klasyfikuje się na 10 miejscu pod względem najdroższych miast świata

Nauczycielka pobita przez matki swoich uczniów

Następny

Dodaj komentarz