,

Mistrzostwa Włoch w przyrządzaniu kawy. Florencja górą!

przez Malgorzata Karkota

CARRARA – Przygotować dobrą kawę lub cappuccino na sposób włoski to prawdziwa sztuka, ale też wyzwanie. W corocznych ogólnokrajowych zawodach baristów drugi raz pod rząd wygrał Francesco Sanapo. Od kilku lat mieszkaniec Florencji, obecnie pracuje w kawiarni Corsini.

Włoskie mistrzostwa baristów w konkurencji kawiarnie odbyły się w Tirreno Ct. i były częścią Krajowej Wystawy sektora hotelowego, barów, kawiarni, lodziarni, cukierni, pizzerii, piekarni i restauracji, której główna ekspozycja znajduje się na terenach targowych w Carrarze.

 

W mistrzostwach wzięło udział 250 włoskich baristów, z których jedynie 25 weszło do finału w Toskanii. Konkurencje przewidywały przygotowanie, w ciągu zaledwie 15 minut, czterech kaw espresso, czterech napojów cappuccino i czterech napojów bezalkoholowych na bazie kawy espresso. Zespół sędziów oceniał wykonanie napojów pod względem wrażeń smakowych, ale i biegłości przygotowania technicznego.  Zwycięzca będzie uczestniczył w Światowych Mistrzostwach Baristów w Kolumbii.

 

Według patrona włoskiej edycji mistrzostw, Andrei Lattauda, „ich poziom podnosi się z roku na rok, a każdy barista staje się swego rodzaju ekspertem. Celem mistrzostw jest krzewienie narodowej świadomości sztuki parzenia kawy i miejsce na podium na mistrzostwach w Kolumbii”.

Dla Włochów przyrządzanie i spożywanie kawy jest prawdziwym i swoistym rytuałem. Według stowarzyszenia konsumentów Aduc, codziennie we Włoszech, w 130 tysiącach barów, serwuje się ponad 80 milionów porcji kawy espresso. Przy średniej cenie 0,68 euro za filiżankę, przynoszą one dziennie 68 milionów euro obrotu. Rocznie Włosi konsumują ponad 29 miliardów filiżanek kawy.

A oto, jak przyrządza się espresso w barze: potrzeba 7 gram mieszanki espresso, sporządzonej z wysokojakościowych ziaren różnego pochodzenia, oczywiście bez dodatków i substancji zapachowych. Woda musi mieć temperaturę dokładnie 88°C, ciśnienie – 9 bar w maszynie do espresso. Wystarczy 25 sekund, by powstała filiżanka aromatycznego i mocnego napoju (25 mililitrów). Eccolo!

Poprzedni

Włosi w Japonii: 18 zaginionych

Emigracja szarych komórek. Co dalej, Italio?

Następny

Dodaj komentarz