Mozzarellowy skandal

przez bedy

Na południu Włoch, w regionie Kampania, wybuchł kolejny skandal związany z produkcją słynnego sera – podały włoskie media. Nieprawidłowości pojawiły się w recepturze mozzarelli di bufala.
Ten najpopularniejszy ser włoski powinno przygotowywać się z mleka bawolic. Otóż jak się okazało ta receptura nie jest do końca przestrzegana. Włoski minister rolnictwa, Luca Zaia,  zdecydował o odwołaniu prezesa jednego z konsorcjów produkujących mozzarellę pod Neapolem oraz wyznaczył komisarza. Ze 128 producentów w tym regionie, aż 30 % nie przestrzegało wymogów i do mleka bawolego dolewało wody lub tańszego mleka krowiego.
Nie jest to pierwsza afera dotycząca zasad produkcji tego włoskiego przysmaku. Mozzarella, posiada wszelkie możliwe certyfikaty produktu lokalnego nie wyłączając europejskich musi więc spełniać w 100 % warunki produkcyjne.
– Zero tolerancji dla takich praktyk – oświadczył szef resortu rolnictwa. Zaznaczył jednocześnie, że mimo tego procederu nie oznacza to, że mozzarella ta jest szkodliwa. Sprawa ta, zapewnił, nie dotyczy bezpieczeństwa żywności, bo nie jest ona kwestionowana, ale uczciwości producentów.
Czytaj na: <a

Poprzedni

Zmarł Bruno De Filippi autor

Rośnie liczba dawców krwi wśród imigrantów

Następny

Dodaj komentarz