Po raz pierwszy włoska kuchnia podbije Kosmos. W przestrzeń kosmiczną polecą lasagne, warzywa zapiekane w parmezanie, risotto z sosem pesto, smażone bakłażany i tiramisu, które przygotowuje dla astronautów z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej Davide Scabin znany kucharz z okolic Turynu.
Wprawdzie włoskie jedzenie poleci w kosmos dopiero w listopadzie, ale przygotowania Davide Scabin rozpoczął już teraz. Jest on znanym i nagradzanym szefem kuchni, a do wysłania w kosmos ma przygotować 300 miniporcji każdej potrawy. Zadanie ma być ukończone do końca czerwca.
Najbardziej czasochłonne będzie potem ich opakowanie i dostosowanie do warunków w kosmosie, w tym poddanie ich specjalnym procedurom, zapewniającym całkowite wyeliminowanie bakterii.
„Dostaję dreszczy na samą myśl o tym, że coś, czego dotykam, poleci w Kosmos”, powiedział słynny kucharz. Przyznał, że starannie ułożył menu z samych przysmaków kuchni włoskiej, by w ten sposób „podnieść na duchu” załogę Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, która spędzi pół roku w skrajnie trudnych warunkach.