Dwa najbardziej znane i lubiane włoskie przysmaki spotkały się w Neapolu, by dostarczyć smakoszom jeszcze więcej wrażeń. To właśnie tam możemy spróbować jedynych w swoim rodzaju lodów – o smaku pizzy!
Autorem nowego smaku lodów jest mistrz pizzy Gino Sorbillo. Wszystkie składniki zostały wybrane spośród najlepszych produktów Kampanii: lody na bazie mleka, śmietany i cukru Vico Equense, konfitura z pomidorów San Marzano (posiadająca oznaczenie jakości i pochodzenia DOP), rozkruszona pizza wykonana z mąki, pochodzącej z uprawy ekologicznej oraz lokalna bazylia w proszku.
„Jesteśmy przyzwyczajeni do słonego smaku pomidorów, ponieważ w ten sposób je zwykle przyrządzamy. W rzeczywsitości ich smak nie musi być słony. Stworzyliśmy do lodów specjalną konfiturę i trzeba przyznać, że efekt jest pyszny” – komentuje mistrz Gino Sorbillo.
Na razie lody o smaku pizzy dostępne są tylko w pięciu lodziarniach neapolitańskich. Już planuje się jednak dystrybucję gotowych pakowanych deserów do restauracji na terenie całej Italii.