Według badań Uniwersytetu Harvard oliwa z oliwek jest niezwykle korzystna dla zdrowia, jednak jak wynika z najnowszych statystyk dieta śródziemnomorska będzie coraz droższa.
Tragiczne zbiory oliwek w większości krajów południowej Europy sprawiły, że oliwa z oliwek drożeje, co oznacza, że konsumenci na całym świecie będą musieli przyzwyczaić się do coraz wyższych cen tego produktu.
Najniższe zbiory oliwek zanotowano w Toskanii i Umbrii, gdzie najbardziej dała się we znaki niekorzystna pogoda podczas minionego lata. Z podobnym problemem boryka się też Hiszpania, gdzie skoki w temperaturach spowodowały wysuszenie upraw i pojawienie się bakterii, która zmniejszy zbiory o połowę, jak wynika z szacunków.
Ta sama bakteria dotknęła również Półwysep Apeniński i jest bardzo prawdopodobne, że zdziesiątkuje włoskie zbiory oliwek. Jak dotąd, ceny oliwy z oliwek wzrosły od 2013 roku o 37%, jednak ze względu na ostatnie tragiczne zbiory, należy się spodziewać dalszych podwyżek.