Oliwki osącz, pomidory przekrój na ćwiartki. Rybę dokładnie umyj i osusz na papierowym ręczniku. Bazylię drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki i gotuj we wrzącej wodzie przez 8-10 minut.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Na jego dnia połóż ugotowane ziemniaki, posyp oliwkami, ułóż pomidory, a na wierzchu filety z okonia. Dopraw solą i pieprzem, polej winem i posyp posiekaną bazylią.
Naczynie przykryj folią aluminiową i zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem udekoruj resztą bazylii.
Składniki:
* 3 filety z okonia morskiego (około 500-700 g)
* 500 g ziemniaków
* 6 niedużych pomidorów
* kieliszek białego wytrawnego wina
* 6 łyżek czarnych oliwek bez pestek
* pęczek świeżej bazylii
* masło
* sól
* świeżo zmielony pieprz
Materiał opracowany przez: