Z papryk usunąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić w paski. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w niedużą kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę i masło, cebulę lekko zarumienić, dodać paprykę, gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać pomidory i czosnek, garnek przykryć i dusić ok. 25 minut. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem polać śmietaną i udekorować natką pietruszki.
Składniki:
* 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
* 1 duża cebula
* 350g pomidorów
* łyżeczka masła
* łyżka oliwy z oliwek
* natka pietruszki
* 1 ząbek czosnku
* sól, świeżo zmielony pieprz
* 3 łyżki kwaśnej śmietany