Mięso podsmaż na oliwie na złoty kolor. Umyj i osusz szpinak, estragon i rzeżuchę. Rozgrzej na patelni masło i dodaj posiekane warzywa. Wlej wino, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 5 minut, dodaj połowę startego sera i duś jeszcze 3 minuty, aż ser się roztopi.
W misce wymieszaj razem żółtka, creme fraiche oraz sok z cytryny. Dodaj do warzyw, całość podgrzej ok. 3 minut.
Gotowy sos wlej do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim podsmażone sznycle i posyp resztą żółtego sera.
Zapiekaj 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawaj z makaronem, ryżem lub kuskus.
Składniki:
* 18 cienkich sznycli cielęcych (eskalopek)
* 1 pęczek estragonu
* rzeżucha
* 150g szpinaku
* 2 łyżki oliwy
* 60g masła
* 2 żółtka
* 200g creme fraiche
* 200ml białego wytrawnego wina
* 100g sera
* 1 cytryna
* sól, świeżo zmielony pieprz