,

Piccata Verde

przez redakcja

Mięso podsmaż na oliwie na złoty kolor. Umyj i osusz szpinak, estragon i rzeżuchę. Rozgrzej na patelni masło i dodaj posiekane warzywa. Wlej wino, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 5 minut, dodaj połowę startego sera i duś jeszcze 3 minuty, aż ser się roztopi.
W misce wymieszaj razem żółtka, creme fraiche oraz sok z cytryny. Dodaj do warzyw, całość podgrzej ok. 3 minut.

Gotowy sos wlej do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim podsmażone sznycle i posyp resztą żółtego sera.

Zapiekaj 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Podawaj z makaronem, ryżem lub kuskus.

Składniki:

* 18 cienkich sznycli cielęcych (eskalopek)

* 1 pęczek estragonu

* rzeżucha

* 150g szpinaku

* 2 łyżki oliwy

* 60g masła

* 2 żółtka

* 200g creme fraiche

* 200ml białego wytrawnego wina

* 100g sera

* 1 cytryna

* sól, świeżo zmielony pieprz

Materiał opracowany przez:


Poprzedni

Reggio Emilia: Spadochron nie otwiera się. Tragiczny upadek z 4 tys. metrów

Saltimbocca alla romana

Następny

Dodaj komentarz