Rybnicka firma Technoserwis podjęła się próby wprowadzenia na polski rynek automatów do wyrobu pizzy.
Pierwszą na świecie maszynę do wypiekania pizzy stworzył Włoch-Claudio Torghele. Automaty zadebiutowały na włoskim rynku latem 2009 roku, natomiast firma Technoserwis ma wyłączność na dystrybucję ich w krajach „nowej Unii”. Dotychczas zostały zainstalowane w Polsce cztery automaty, po dwa w Katowicach oraz Rybniku. Pierwsze maszyny „Pizza Apetita” pojawiły się na rybnickim kampusie uniwersyteckim, natomiast już za niedługi czas mają się pojawić w Warszawie (m. in. w Złotych Tarasach) i pozostałych miastach Polski.
Pan Grzegorz Kaszuba (właściciel firmy Technoserwis) zapewnia, iż maszyny Pizza Apetita nie są typowymi automatami sprzedającymi gotowe produkty. Pizza powstaje ze świeżych produktów, a pieczona jest na oczach samego zainteresowanego. Po wrzuceniu pieniędzy automat łączy gotową mieszankę na ciasto z wodą, wyrabia ją, po czym dodaje wszystkie składniki i wypieka w piecu. A to wszystko w ciągu 3 minut.
Technoserwis w ciągu dwóch lat zamierza wprowadzić do obrotu około tysiąc automatów na terenie całej Polski. Mają się one znaleźć w akademikach, szpitalach, stacjach benzynowych, dworcach. Właściciel jest świadomy ryzyka, którego się podjął oraz trudności związanych z wprowadzeniem na rynek takiej nowości.
Jak podaje radio RMF FM wynalazek Claudia Torghele został skrytykowany przez włoskich szefów pizzerii, którzy jednogłośnie twierdzą, iż pizza z automatu nie ma nic wspólnego z prawdziwą, świeżo upieczoną pizzą z tradycyjnych pizzerii.