Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek, jedną czwartą szklanki wody i wymieszać łyżką.
Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3 mm i ponakłuwać widelcem.
Składniki:
* 400 g mąki
* 40 g drożdży
* 6-7 łyżek oliwy z oliwek
* woda
* pół łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek