,

Pizza – cienkie ciasto

przez redakcja

Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek, jedną czwartą szklanki wody i wymieszać łyżką.

Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3 mm i ponakłuwać widelcem.

Składniki:

* 400 g mąki

* 40 g drożdży

* 6-7 łyżek oliwy z oliwek

* woda

* pół łyżeczki cukru

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek

Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Pizza Diavola

Pizza – przepis na puszyste ciasto

Następny

Dodaj komentarz