Pare dni temu rozmawiając z jedym z moich przyjaciół z północy opowiadałam mu, jak tęsknie za pizza fritta. On zapytał mnie, co to właściwie jest. Ci, którzy znają południowe smaki, na pewno tęsknią za pizza fritta, tak jak ja….
Pizza fritta
1 kg mąki
0,5 litr wody
10 dkg drożdży
25 g soli.
olej słonecznikowy
Nadzienie:
0,5 kg białego sera
szynka
sól
pieprz
lub:
mozzarella/gouda
sos pomidorowy
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
W zasadzie postępujemy jak z normalnym ciastem na pizzę. Składniki mieszamy zostawiając do wyrośnięcia.Kiedy jednak ciasto jest już wyrośnięte to robimy kulki (trochę więcej niż się mieści w jednej dłoni), które odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 10 min.
Po 10 min z kulek robimy okrągłe placki:
na które nakładamy nadzienie do wyboru.Jeśli wybraliście mozzarellę z sosem pomidorowym,
to ważne jest aby posmarować sosem tylko sam środek placka (nadmiar sosu będzie się wylewał przy sklejeniu)
Następnie sklejamy jak pierogi ,trochę naciągamy i spłaszczamy odrobinę rękami (w ten sposób nadzienie rozprowadzi się po całym placku równo)
i kładziemy na rozgrzany olej (placek powinien pływać swobodnie).
Gotowa pizza powinna być zrumieniona na złocisty kolor.
Podajemy zaraz po upieczeniu.
Smacznego!