Przygotuj ciasto wg przepisu. Szpinak zblanszuj w osolonej wodzie, odcedź i pokrój w cienkie paski. Pokrojony w dość duże kawałki boczek usmaż na suchej patelni.
Ciasto rozwałkuj i włóż do formy. Skrop oliwą z oliwek i włóż do piekarnika (temperatura 250 stopni) na 10 minut.
Wyjmij ciasto – nałóż szpinak, boczek, dopraw solą i pieprzem, rozłóż pokrojoną w plasterki mozzarellę, piecz jeszcze ok. dziesięciu minut.
Skaładniki:
* ciasto (przepis na puszyste ciasto / przepis na cienkie ciasto)
* 50 dag świeżego szpinaku
* 20 dag wędzonego boczku
* 30 dag pomidorów z puszki, albo 6-7 świeżych
* 25 dag mozzarelli
* sól
* świeżo zmielony pieprz
* oliwa z oliwek