Piekarnik nagrzej do temperatury 250 stopni. Pomidory umyj, sparz i obierz ze skóry. Pokrój w plastry. Mozzarellę odsącz i również pokrój w plastry.
Mozzarellę rozłóż na cieście, na niej poukładaj plastry pomidorów. Filety z anchois odsącz z zalewy i ułóż na pomidorach.
Całość posyp startym serem pecorino (lub parmezanem). Posyp majerankiem i drobno posiekanym czosnkiem, udekoruj listkami bazylii. Wierzch pizzy skrop oliwą z oliwek. Zapiekaj w piekarniku przez około 20-30 minut.
Składniki:
* ciasto (przepis na puszyste ciasto / przepis na cienkie ciasto)
* oliwa z oliwek
* 1 kg pomidorów
* 300 g sera mozzarella
* 1 puszka filetów z anchois
* 5 łyżek sera pecorino lub parmezanu
* świeże liście bazylii
* 3 łyżki majeranku
* 2 ząbki czosnku