,

Pizza z anchois

przez redakcja

Piekarnik nagrzej do temperatury 250 stopni. Pomidory umyj, sparz i obierz ze skóry. Pokrój w plastry. Mozzarellę odsącz i również pokrój w plastry.
Mozzarellę rozłóż na cieście, na niej poukładaj plastry pomidorów. Filety z anchois odsącz z zalewy i ułóż na pomidorach.

Całość posyp startym serem pecorino (lub parmezanem). Posyp majerankiem i drobno posiekanym czosnkiem, udekoruj listkami bazylii. Wierzch pizzy skrop oliwą z oliwek. Zapiekaj w piekarniku przez około 20-30 minut.

Składniki:

* ciasto (przepis na puszyste ciasto / przepis na cienkie ciasto)

* oliwa z oliwek

* 1 kg pomidorów

* 300 g sera mozzarella

* 1 puszka filetów z anchois

* 5 łyżek sera pecorino lub parmezanu

* świeże liście bazylii

* 3 łyżki majeranku

* 2 ząbki czosnku

Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Pizza Smak Lata

Pizza Margherita

Następny

Dodaj komentarz