,

Pojedynek serów włoskich i francuskich na Expo 2015

przez Monika Pietryga

W piątek głównym bohaterem Expo, międzynarodowej wystawy która odbywa się w Mediolanie, było mleko i produkty przetwórstwa mlecznego. Do pojedynku stanęły sery włoskie i francuskie. Kto zwyciężył?

La giornata del latte” („Dzień mleka”), która miała miejsce w piątek 29 maja została zrealizowana z inicjatywy ministra polityki rolnej Maurizio Martiny. Jednym z głównych bohaterów tego dnia były sery. Włochy utrzymały pozycję światowego lidera i wyprzedziły Francję, której przypadło w udziale drugie miejsce.

 

Według najnowszych danych, przedstawionych na Expo, Italia wytwarza 48 serów, które posiadają oznaczenie DOC (Denominazione Di Origine Controllata), będące gwarancją pochodzenia produktu i jego najwyższej jakości. Francja zaklasyfikowała się na drugim miejscu z liczbą 45 serów chronionych przez Unię Europejską.

 

Do 48 rodzajów włoskich serów z oznaczeniem DOC należy jednak dodać 487 innych tradycyjnych gatunków, produkowanych w różnych reginach Italii. Produkcja serów pochodzenia włoskiego wynosi około 500 tys.kg. rocznie, co dwukrotnie przekracza ilość serów produkowanych we Francji.

 

Francuzi jednak wyprzedzili Włochów w samym spożywaniu serów. Francja klasyfikuje się na pierwszym miejscu z wynikiem 25,9 kilogramów sera, które przypada co roku na jednego mieszkańca. Włosi znaleźli się na siódmym miejscu, po obywatelach Finlandii, Islandii, Niemiec, Estonii i Szwajcarii.


Poprzedni

Trzęsienie ziemi u wybrzeży Adriatyku na granicy regionów Abruzzo i Marche

Międzynarodowy Festiwal Literatury w Rzymie

Następny

Dodaj komentarz