PODZIEL SIĘ
Pomimo kryzysu Włosi nadal marnują żywność
Ocen ten tekst

Z ankiet przeprowadzonych przez działający przy uniwersytecie w Bolonii instytut monitoringu marnotrawstwa żywności wynika, że pomimo kryzysu Włosi nadal marnują duże ilości jedzenia. Jak obliczono, w skali roku włoska rodzina wyrzuca średnio żywność o wartości 1700 euro.

Jedzenie o wartości 1700 euro – tyle właśnie produktów spożywczych ląduje rocznie na śmietniku w przeciętnej włoskiej rodzinie. Żywność wyrzuca się kiedy skończy się data przydatności lub kiedy jest nieświeża.

 

Procentowo wygląda to następująco: średnio w skali roku włoska rodzina wyrzuca na śmietnik 30 procent kupionego mięsa, 32 procent produktów mlecznych, 28 procent chleba i makaronu, 15 proc. ryb i 17 procent warzyw i owoców.

 

Sondaż został przeprowadzony przez działający przy uniwersytecie w Bolonii instytut monitoringu marnotrawstwa żywności. Jak wynika z jego badań Włosi nadal nagminnie marnują jedzenie, a panujący w kraju kryzys wcale nie wpłynął na zmniejszenie tego zjawiska.