,

Risotto alla Marinara

przez bedy

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek; dodaj drobno posiekany ząbek czosnku i cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Smaż aż cebula stanie się szklista.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i tymianek, a następnie posiekane krewetki, przegrzebki i małże. Na końcu wsyp ryż i gotuj aż ryż stanie się szklisty. Wlej kieliszek wina i mieszaj aż ryż wchłonie płyn.

Stopniowo dodawaj ciepły bulion. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki, czyli al dente. Dopraw solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Dodaj starty ser grana padano i dokładnie wymieszaj.

Przełóż na duży talerz. Na szczycie ułóż okrąg z gotowanych krewetek.

Pomidora pokrój w cienkie plasterki i umieść je między każdą z krewetek i w środku okręgu. Podawaj gorące.

Składniki:

* 35 dag ryżu arborio

* oliwa z oliwek

* 1 cebula

* 1 ząbek czosnku

* 1 łyżeczka natki pietruszki

* 1 łyżeczka świeżego tymianku

* 10 średnich krewetek, bez łusek, podzielonych

* 4 przegrzebki

* 15 małż, wyczyszczonych i wyszorowanych

* kieliszek białego wytrawnego wina

* litr bulionu rybnego

* świeżo starty ser grana padano

* sól i świeżo zmielony biały pieprz

* 8 dużych ugotowanych krewetek w skorupkach

* 1 pomidor
Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Risotto alla primavera

Risotto ze szparagami

Następny

Dodaj komentarz