Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek; dodaj drobno posiekany ząbek czosnku i cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Smaż aż cebula stanie się szklista.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i tymianek, a następnie posiekane krewetki, przegrzebki i małże. Na końcu wsyp ryż i gotuj aż ryż stanie się szklisty. Wlej kieliszek wina i mieszaj aż ryż wchłonie płyn.
Stopniowo dodawaj ciepły bulion. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki, czyli al dente. Dopraw solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Dodaj starty ser grana padano i dokładnie wymieszaj.
Przełóż na duży talerz. Na szczycie ułóż okrąg z gotowanych krewetek.
Pomidora pokrój w cienkie plasterki i umieść je między każdą z krewetek i w środku okręgu. Podawaj gorące.
Składniki:
* 35 dag ryżu arborio
* oliwa z oliwek
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżeczka natki pietruszki
* 1 łyżeczka świeżego tymianku
* 10 średnich krewetek, bez łusek, podzielonych
* 4 przegrzebki
* 15 małż, wyczyszczonych i wyszorowanych
* kieliszek białego wytrawnego wina
* litr bulionu rybnego
* świeżo starty ser grana padano
* sól i świeżo zmielony biały pieprz
* 8 dużych ugotowanych krewetek w skorupkach
* 1 pomidor
Materiał opracowany przez: