,

Risotto alla primavera

przez bedy

Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a białą część pora pokrój w cienkie krążki. Na dużej patelni lub w garnku rozpuść łyżkę masła i odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj warzywa i duś aż będą miękkie (ok. 5 minut).
Dodaj ryż arborio i smaż mieszając ok. 3 minut. Wlej białe wino i gotuj aż wyparuje, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię dodaj ryż i stopniowo dodawaj ciepły bulion. Duś aż ryż wchłonie bulion i będzie na wpół miękki, czyli al dente.

Do ryż dodaj szparagi pokrojone w kawałki, groszek i natkę pietruszki. Całość gotuj jeszcze ok. 4 minut, często mieszjąc. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj łyżkę masła, posyp parmezanem. Gotowe!
Składniki:

* 400g ryżu arborio

* 1,5 litra bulionu warzywnego

* 3 łyżki masła

* 1 łyżka oliwy

* kieliszek wytrawnego białego wina

* 1 duża cebula

* 1 por (tylko biała część)

* 1 ząbek czosnku

* kilka szparagów ze słoika

* puszka zielonego groszku

* natka pietruszki

* świeżo starty parmezan
Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Risotto z cukinią

Risotto alla Marinara

Następny

Dodaj komentarz