Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a białą część pora pokrój w cienkie krążki. Na dużej patelni lub w garnku rozpuść łyżkę masła i odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj warzywa i duś aż będą miękkie (ok. 5 minut).
Dodaj ryż arborio i smaż mieszając ok. 3 minut. Wlej białe wino i gotuj aż wyparuje, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię dodaj ryż i stopniowo dodawaj ciepły bulion. Duś aż ryż wchłonie bulion i będzie na wpół miękki, czyli al dente.
Do ryż dodaj szparagi pokrojone w kawałki, groszek i natkę pietruszki. Całość gotuj jeszcze ok. 4 minut, często mieszjąc. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj łyżkę masła, posyp parmezanem. Gotowe!
Składniki:
* 400g ryżu arborio
* 1,5 litra bulionu warzywnego
* 3 łyżki masła
* 1 łyżka oliwy
* kieliszek wytrawnego białego wina
* 1 duża cebula
* 1 por (tylko biała część)
* 1 ząbek czosnku
* kilka szparagów ze słoika
* puszka zielonego groszku
* natka pietruszki
* świeżo starty parmezan
Materiał opracowany przez: