Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, i zeszklij na patelni. Dodaj grzyby, przesmaż je trochę i wyjmij, a na patelnię wsyp ryż. Dolej wino i dokładnie mieszając smaż aż wino odparuje.
Z powrotem wsyp grzyby i wlej bulion, tak aby cały ryż był przykryty. Gotuj, mieszając aż część bulionu wyparuje, a resztę wchłonie ryż. Ponownie wlej bulion, i powtarzaj tę czynność aż ryż będzie al dente, czyli lekko twardawy w środku.
Dodaj posiekaną bazylię i natkę. Pomidory sparz i obierz ze skórek, pokrój w kostkę i dodaj do ryżu z grzybami, dokładnie wymieszaj, dodaj trochę masła i parmezanu, całość jeszcze raz wymieszaj. Możesz też risotto doprawić solą i pieprzem.
Składniki:
* 500g ryżu arborio
* 500g świeżych borowików
* oliwa z oliwek
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 duże pomidory
* masło
* 6 szklanek bulionu drobiowego
* starty parmezan
* 1 szklanka białego wytrawnego wina
* po 2 łyżki świeżej bazylii i natki
Materiał opracowany przez: