,

Risotto z cukinią

przez bedy

Obraną cukinię pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Odstaw do wystygnięcia. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Wsyp ryż i smaż go mieszając ok. dwóch minut.
Bulion wymieszaj z winem i dolewaj po trochę na patelnię, aż ryż wchłonie poprzednią porcję. Kiedy ryż będzie al dente (po około 20 minutach), dodaj cukinię, śmietankę, resztę masła. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podgrzej jeszcze chwilę. Przed podaniem posyp startym parmezanem.

Składniki:

* 40 dag ryżu arborio

* 60 dag cukinii

* 500 ml bulionu warzywnego

* 1 duża cebula

* 500 ml lekko słodkawego wina

* 15 dag masła

* 10 dag świeżo startego parmezanu

* 100 ml śmietanki

* sól

* świeżo zmielony czarny pieprz
Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Risotto z miętą i cebulą

Risotto alla primavera

Następny

Dodaj komentarz