Obraną cukinię pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Odstaw do wystygnięcia. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Wsyp ryż i smaż go mieszając ok. dwóch minut.
Bulion wymieszaj z winem i dolewaj po trochę na patelnię, aż ryż wchłonie poprzednią porcję. Kiedy ryż będzie al dente (po około 20 minutach), dodaj cukinię, śmietankę, resztę masła. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podgrzej jeszcze chwilę. Przed podaniem posyp startym parmezanem.
Składniki:
* 40 dag ryżu arborio
* 60 dag cukinii
* 500 ml bulionu warzywnego
* 1 duża cebula
* 500 ml lekko słodkawego wina
* 15 dag masła
* 10 dag świeżo startego parmezanu
* 100 ml śmietanki
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz
Materiał opracowany przez: