,

Risotto z cykorią i orzechami

przez bedy

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. W garnku lub na głębokiej patelni roztop masło i zeszklij na nim czosnek i cebulę. Wsyp ryż, smaż mieszając ok. dwóch minut. Wlej wino i poczekaj aż większa cześć płynu odparuje.
Stopniowo dodawaj ciepły bulion. Duś często mieszając, aż ryż będzie na wpół miękki, czyli al dente (ok. 15-18 minut).

Cykorię pokrój w ćwiartki, posmaruj oliwą z oliwek i zarumień na patelni z każdej strony. Orzech włoskie grubo posiekaj, a natkę pietruszki drobno posiekaj. Ryż zdejmij z ognia, wymieszaj z parmezanem i orzechami. Posyp natką pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z cykorią.

Składniki:

* masło

* oliwa z oliwek

* 1 cebula

* 2 ząbki czosnku

* 40 dag ryżu arborio

* 1,5 litra bulionu warzywnego

* kieliszek białego wytrawnego wina

* 5 cykorii

* 15 dag orzechów włoskich

* świeżo starty parmezan

* 3 łyżki natki pietruszki

* sól

* świeżo zmielony czarny pieprz
Materiał opracowany przez:

Poprzedni

28 kwietnia – Silvio Berlusconi w Polsce

Risotto z szynką

Następny

Dodaj komentarz