Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. W garnku lub na głębokiej patelni roztop masło i zeszklij na nim czosnek i cebulę. Wsyp ryż, smaż mieszając ok. dwóch minut. Wlej wino i poczekaj aż większa cześć płynu odparuje.
Stopniowo dodawaj ciepły bulion. Duś często mieszając, aż ryż będzie na wpół miękki, czyli al dente (ok. 15-18 minut).
Cykorię pokrój w ćwiartki, posmaruj oliwą z oliwek i zarumień na patelni z każdej strony. Orzech włoskie grubo posiekaj, a natkę pietruszki drobno posiekaj. Ryż zdejmij z ognia, wymieszaj z parmezanem i orzechami. Posyp natką pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z cykorią.
Składniki:
* masło
* oliwa z oliwek
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 40 dag ryżu arborio
* 1,5 litra bulionu warzywnego
* kieliszek białego wytrawnego wina
* 5 cykorii
* 15 dag orzechów włoskich
* świeżo starty parmezan
* 3 łyżki natki pietruszki
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz
Materiał opracowany przez: