Na dużej patelni rozpuść 4 łyżki masła. Cebulę drobno posiekaj i smaż ją na maśle ok. 3 minut. Dodaj ryż i mieszając gotuj dwie minuty. Wlej wino i smaż aż płyn odparuje. Szparagi umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Dodaj do ryżu, wymieszaj dokładnie oraz dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Stopniowo dolewaj ciepły bulion i mieszając gotuj aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność powtarzaj, do czasu aż ryż będzie al dente (ok. 15-20 minut).
Patelnię zdejmij z ognia, dodaj pozostałe masło i świeżo starty parmezan. Całość dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj.Składniki:
* 6 łyżek masła
* 1 mała cebula
* 400g ryżu arborio
* kieliszek białego wytrawnego wina
* 400g szparagów
* 1,2 litra bulionu drobiowego
* świeżo starty parmezan
* sól
* świeżo zmielony pieprz
Materiał opracowany przez: