,

Risotto ze szparagami

przez bedy

Na dużej patelni rozpuść 4 łyżki masła. Cebulę drobno posiekaj i smaż ją na maśle ok. 3 minut. Dodaj ryż i mieszając gotuj dwie minuty. Wlej wino i smaż aż płyn odparuje. Szparagi umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Dodaj do ryżu, wymieszaj dokładnie oraz dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Stopniowo dolewaj ciepły bulion i mieszając gotuj aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność powtarzaj, do czasu aż ryż będzie al dente (ok. 15-20 minut).

Patelnię zdejmij z ognia, dodaj pozostałe masło i świeżo starty parmezan. Całość dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj.Składniki:

* 6 łyżek masła

* 1 mała cebula

* 400g ryżu arborio

* kieliszek białego wytrawnego wina

* 400g szparagów

* 1,2 litra bulionu drobiowego

* świeżo starty parmezan

* sól

* świeżo zmielony pieprz

Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Risotto alla Marinara

Risotto po mediolańsku

Następny

Dodaj komentarz