,

Ryba z koprem włoskim i pomidorami

przez bedy

Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni. Na filetach natnij skórę i włóż ryby do lodówki. Koper pokrój w ćwiartki smaż na patelni, na oliwie z oliwek, od czasu do czasu odwracając. Smaż koper aż zacznie się rumienić (ok. 20 minut).
Dodaj pomidory. Główkę czosnku rozdziel na ząbki i dodaj do kopru i pomidorów. Wlej wino oraz wrzącą wodę. Dopraw oregano i pieprzem. Całość zagotuj, a potem przykryj i duś w piekarniku ok. 1,5 godziny.

Wyjmij sos, dodaj oliwki bez pestek i pokrojone w połówki, ocet balsamiczny oraz bazylię. Patelnię wstaw na mały ogień i duś do czasu, aż nie przygotujesz ryby.

Filety wyjmij z lodówki, natrzyj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Smaż 3-4 minuty skórą do dołu na suchej patelni. Przewróć rybę i smaż jeszcze przez około minutę.

Podawaj z koprem w sosie pomidorowym.
Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Ryba Napoletana

Tuńczyk po sycylijsku II

Następny

Dodaj komentarz