Pokrojony w kostkę chleb skrop winem, tak żeby był wilgotny, ale nie mokry. Dymki pokrój w plasterki, ogórka w kostkę, a pomidorki przekrój na pół.
Rukolę umyj i oderwij ogonki. Do miski włóż rukolę, chleb, dymki, ogórka i pomidorki. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą, delikatnie wymieszaj i wstaw sałatkę na godzinę do lodówki. Przed podaniem możesz doprawić winnym octem i udekorować świeżą bazylią.
Składniki:
* 5 kromek czerstwego białego chleba
* 8 łyżek oliwy
* 5-6 łyżek białego wina
* 25 dag pomidorków koktajlowych
* 8 dymek
* 1 mały ogórek
* 10 dag rukoli
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz
* ocet winny
* świeża bazylia do dekoracji
Materiał opracowany przez: