Makaron ugotuj al dente. Odsącz i pozostaw do wystygnięcia. Liście bazylii umyj i porwij na małe kawałki. Ząbek czosnku posiekaj. Sparz pomidory, obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na małe kawałeczki.
Czosnek przyrumień na oliwie, dodaj orzeszki, pomidory, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, gotuj ok. 15 minut. Po wystygnięciu dodaj makaron do sosu i dobrze wymieszaj. Udekoruj tymiankiem i natką.
Składniki:
* 175g makaronu fusilii
* 175g makaronu fusilli szpinakowego
* 50g orzeszków ziemnych
* 4 pomidory
* 10 świeżych liści bazylii
* 1 ząbek czosnku
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* sok z 1 cytryny
* sól, świeżo zmielony pieprz
* świeży tymianek i natka pietruszki – do dekoracji
Materiał opracowany przesz: