Makaron ugotuj al dente i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj sos z tuńczyka: 3/4 tuńczyka z puszki umieść w mikserze, dodaj kapary, anchois, sok z cytryny i żółtko z jednego jajka.
Włącz mikser i dolewając oliwę zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem.
W misce wymieszaj resztę tuńczyka z mozzarellą i natką.
Makaron wymieszaj z sosem z tuńczyka, dodaj tuńczyka z mozzarellą. Pozostałe jajka pokrój w plasterki i udekoruj nimi sałatkę.
Składniki:
* 500g makaronu penne
* 10 łyżek oliwy z oliwek
* 1 puszka tuńczyka w oleju
* sok z jednej cytryny
* 5 jajek ugotowanych na twardo
* 5 kulek mozzarelli di bufala
* świeżo zmielony pieprz
* sól
* 1 łyżka natki pietruszki
* 2 filety anchois
* 2 łyżki kaparów
Materiał opracowany przez: