,

Solferino

przez redakcja

Wywar zagotuj, włóż jasny kawałek pora i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki staną się miękkie dodaj odcedzony groszek i koncentrat pomidorowy.
Zupę zagotuj, zdejmij z ognia dopraw cukrem, pieprzem i solą. Zaciągnij żółtkami, które najpierw rozprowadź śmietaną, a potem odrobiną zupy.

Rozlej do bulionówek i posyp koperkiem. Smacznego!

Składniki:

* litr wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
* 2 średnie ziemniaki
* mała puszka groszku
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1 por (tylko jasna część)
* szklanka śmietany 22 proc.
* 2 żółtka
* łyżeczka cukru
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz
* 2 łyżeczki posiekanego koperku

Materiał opracowany przez:


Poprzedni

Zabaione

Zupa czosnkowa z szafranem

Następny

Dodaj komentarz