Spritz to popularny we Włoszech drink alkoholowy na bazie wody i wina, z dodatkiem Aperolu, Campari lub Bitter’a.
Drink ten cieszy się dużą popularnością szczególnie w regionie Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige, a także w Emilia Romagna. Znany jest rówież w innych częściach Europy, m.in. w Niemczech pod nazwą Gespritzer lub Weinschorle. Z kolei polskim odpowiednikiem tego drinka jest szprycer lub szprycel, ale nie jest to dokładnie ten sam trunek, gdyż w polskiej wersji jest to mieszanka wyłącznie wody gazowanej i wina.
We Włoszech spritz często podawany jest jako aperitivo, razem ze słonymi przekąskami, np. chipsami. Najczęściej Włosi piją go w lecie, zazwyczaj po południu i wieczorem. Niemniej jednak, nie jest to zasadą, gdyż zdarza się, że Włosi piją spritza w barach, tuż przed pójściem na imprezę. Często też kupują tańszą wersję spritza za ok. 1 euro w plastikowych kubeczkach, szczególnie popularną wśród studentów.
Jak przyrządzić spritza?
Do kieliszka wlewamy Aperol lub Campari (3/10). Dodajemy białe wino musujące tzw. Prosecco (5/10), a resztę kieliszka lub szklanki wypełniamy wodą gazowaną. Dodajemy plasterek pomarańczy lub cytryny, kostki lodu, a na koniec drink możemy ozdobić zieloną oliwką.