,

Steki ze szpinakowym pesto i ziemniakami

przez redakcja

Przygotuj sos pesto: wymieszaj razem szpinak, posiekany szczypiorek, bazylię, posiekane ząbki czosnku, ser camembert oraz oliwę z oliwek, aż powstanie gładki sos. Wstaw go na ok. godzinę do lodówki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Steki skrapiamy sosem Worcester, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy z każdej strony po ok. sześć minut z każdej strony.

Ziemniaki odsącz i rozgnieć je z masłem, śmietaną i gałką. Przypraw solą i pieprzem.

Steki udekoruj sosem pesto, podawaj z ziemniakami.

Składniki:

* 4 steki z rostbefu (po 20 dag każdy)

* kilka kropli sosu Worcester

* świeżo zmielony pieprzu

* 8 ziemniaków

* masło

* 4 łyżki gęstej śmietany

* gałka muszkatołowa

* sól

* 20 dag świeżego szpinaku

* szczypiorek

* pęczek bazylii

* 3 ząbki czosnku

* 1 ser camembert (20 dag)

* oliwa z oliwek

Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Wątróbka po wenecku

Udka kurczaka po toskańsku

Następny

Dodaj komentarz