Przygotuj sos pesto: wymieszaj razem szpinak, posiekany szczypiorek, bazylię, posiekane ząbki czosnku, ser camembert oraz oliwę z oliwek, aż powstanie gładki sos. Wstaw go na ok. godzinę do lodówki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Steki skrapiamy sosem Worcester, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy z każdej strony po ok. sześć minut z każdej strony.
Ziemniaki odsącz i rozgnieć je z masłem, śmietaną i gałką. Przypraw solą i pieprzem.
Steki udekoruj sosem pesto, podawaj z ziemniakami.
Składniki:
* 4 steki z rostbefu (po 20 dag każdy)
* kilka kropli sosu Worcester
* świeżo zmielony pieprzu
* 8 ziemniaków
* masło
* 4 łyżki gęstej śmietany
* gałka muszkatołowa
* sól
* 20 dag świeżego szpinaku
* szczypiorek
* pęczek bazylii
* 3 ząbki czosnku
* 1 ser camembert (20 dag)
* oliwa z oliwek