,

Street Food we Włoszech

przez bedy

Włochy słyną ze znakomitej pizzy, makaronów, lodów – feria smaków i zapachów to zdecydowanie jeden z najważniejszych powodów, dla których Italia przyciąga każdego roku setki tysięcy turystów.

Nie należy się jednak ograniczać do najbardziej znanych potraw. W zakamarkach Rzymu, Wenecji czy Mediolanu znajdziemy dania zdecydowanie warte spróbowania, nie opróżniając przy tym całego portfela.

 

Zeppole

Oryginalnie potrawa pochodząca z Neapolu, lecz można ją znaleźć w wielu innych miastach. Smażone na głębokim ogniu kulki wypełnione, galaretką, kremem czy czekoladą przypadną do gustu wielbicielom włoskich deserów.

 

Focaccia di recco

Potrawa z rejonów Ligurii, Portofino i Cinque Terre. Bardzo proste i smaczne danie. Zasadniczo składa się z cienkich warstw pieczonej focaccia z kremowym wypełnieniem sera crescenza. Znakomite na drugie śniadanie czy przekąskę.

 

Pesce fritto al cono

Świeże, panierowane owoce morskie serwowane w papierowych stożkach spotkamy w miasteczkach portowych. Owoce morza dostarczane są każdego poranka przez rybaków i smażone na głębokim ogniu na miejscu. W zależności od pory dnia możemy zjeść krewetki, małe ryby czy kalmary.

 

Torrone

Lekki, kremowy cukierek z nugatu jest połączeniem orzechów, jajek, miodu i cytryny. Święci triumfy w wielu włoskich kawiarniach i na targach. Można spotkać jego różne odmiany, między innymi z czekoladą.

 

Arancine

Ryżowe kulki połączone z groszkiem, serem, zmielonym kurczakiel lub wołowiną i kremowym sosem pomidorowym i chrupiącą skórką są bardzo podobne do krokietów. Oryginalnie pochodzą z Sycyli lecz cieszą sie niezwykłą populatnością w całym kraju, zarówno wśród mieszkaców jak i turystów.

 

Lampredotto

Aby spróbować tego specjału musimy ustawić się w długiej kolejce. Aromatyczne żołądki, gotowane w bulionie z pikantnym pomidorowym sosem, cebulą, selerem i pietruszką serowane są zarówno na talerzu jak i w kanapce. Lampredotto plus salsa verde to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Dla tak wspaniałych potraw warto podróżować. Szczególnie, że ceny Street Food’u są jeszcze bardziej zachęcające. W dużych miastach jak i miasteczkach spotkać można wiele specjałów regionalnych zdecydowanie taniej niż w dużych restauracjach. Jeśli planujemy wiosenny weekend czy wakacyjny urlop we Włoszech warto zapoznać się z promocyjnymi ofertami biur podróży, jak Travelist na Kupon.pl, lini lotniczych czy zakupów grupowych. Gdy zaoszczędzimy na podróży nie będziemy mieć wymówki, by spróbować wszystkich regionalnych specjałów.

Poprzedni

Kolejna tragedia na morzu. Utonęło 41 nielegalnych imigrantów z Libii

Bolonia: 70 rocznica wyzwolenia miasta przez 2. Korpus Polski

Następny

Dodaj komentarz