Włochy słyną ze znakomitej pizzy, makaronów, lodów – feria smaków i zapachów to zdecydowanie jeden z najważniejszych powodów, dla których Italia przyciąga każdego roku setki tysięcy turystów.
Nie należy się jednak ograniczać do najbardziej znanych potraw. W zakamarkach Rzymu, Wenecji czy Mediolanu znajdziemy dania zdecydowanie warte spróbowania, nie opróżniając przy tym całego portfela.
Zeppole
Oryginalnie potrawa pochodząca z Neapolu, lecz można ją znaleźć w wielu innych miastach. Smażone na głębokim ogniu kulki wypełnione, galaretką, kremem czy czekoladą przypadną do gustu wielbicielom włoskich deserów.
Focaccia di recco
Potrawa z rejonów Ligurii, Portofino i Cinque Terre. Bardzo proste i smaczne danie. Zasadniczo składa się z cienkich warstw pieczonej focaccia z kremowym wypełnieniem sera crescenza. Znakomite na drugie śniadanie czy przekąskę.
Pesce fritto al cono
Świeże, panierowane owoce morskie serwowane w papierowych stożkach spotkamy w miasteczkach portowych. Owoce morza dostarczane są każdego poranka przez rybaków i smażone na głębokim ogniu na miejscu. W zależności od pory dnia możemy zjeść krewetki, małe ryby czy kalmary.
Torrone
Lekki, kremowy cukierek z nugatu jest połączeniem orzechów, jajek, miodu i cytryny. Święci triumfy w wielu włoskich kawiarniach i na targach. Można spotkać jego różne odmiany, między innymi z czekoladą.
Arancine
Ryżowe kulki połączone z groszkiem, serem, zmielonym kurczakiel lub wołowiną i kremowym sosem pomidorowym i chrupiącą skórką są bardzo podobne do krokietów. Oryginalnie pochodzą z Sycyli lecz cieszą sie niezwykłą populatnością w całym kraju, zarówno wśród mieszkaców jak i turystów.
Lampredotto
Aby spróbować tego specjału musimy ustawić się w długiej kolejce. Aromatyczne żołądki, gotowane w bulionie z pikantnym pomidorowym sosem, cebulą, selerem i pietruszką serowane są zarówno na talerzu jak i w kanapce. Lampredotto plus salsa verde to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Dla tak wspaniałych potraw warto podróżować. Szczególnie, że ceny Street Food’u są jeszcze bardziej zachęcające. W dużych miastach jak i miasteczkach spotkać można wiele specjałów regionalnych zdecydowanie taniej niż w dużych restauracjach. Jeśli planujemy wiosenny weekend czy wakacyjny urlop we Włoszech warto zapoznać się z promocyjnymi ofertami biur podróży, jak Travelist na Kupon.pl, lini lotniczych czy zakupów grupowych. Gdy zaoszczędzimy na podróży nie będziemy mieć wymówki, by spróbować wszystkich regionalnych specjałów.