,

Tagliatelle z szałwiowym pesto

przez bedy

Natkę pietruszki i szałwie drobno posiekaj (kilka listków szałwii możesz pozostawić do dekoracji). Ziarenka pinii zarumień na suchej patelni. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Zioła, 3/4 ziaren pinii i czosnek zmiksuj.
Dodaj parmezan, miksuj powoli stopniowo wlewając oliwę z oliwek, aż uzyskasz gładką masę; dopraw sos solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź, przełóż na talerze i polej pesto. Plastry szynki parmeńskiej zwiń w rozety i udekoruj nimi makaron. Posyp resztą ziaren pinii. Smacznego!

Składniki:

* 50 dag makaronu tagliatelle
* 10 plastrów szynki parmeńskiej
* oliwa z oliwek
* świeżo starty parmezan
* 4 ząbki czosnku
* 5 dag ziaren pinii
* 2 pęczki natki pietruszki
* 2 pęczki szałwii
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz

 

Poprzedni

Piz Boe, opis wyprawy na Piz Boe, porady, zdjęcia

Farfalle al pomodoro e asparagi

Następny

Dodaj komentarz