,

Udka kurczaka po toskańsku

przez redakcja

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i pomidory.
Duś przez 4-5 minut. Dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem.

Udka umyj i wysusz. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zarumień na oliwie z obu stron na złoty kolor.

Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, polej sosem pomidorowym. Naczynie przykryj folią aluminiową i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Podawaj z makaronem.

Składniki:

* oliwa z oliwek

* 3 ząbki czosnku

* 1 średnia cebula

* sól, świeżo zmielony czarny pieprz

* łyżka posiekanego tymianku

* 4 udka kurczaka

* 500 g świeżych pomidorów

* 400 g makaronu tagliatelle

Materiał opracowany przez:


Poprzedni

Steki ze szpinakowym pesto i ziemniakami

Pieczeń wołowa w winie

Następny

Dodaj komentarz