Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i pomidory.
Duś przez 4-5 minut. Dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem.
Udka umyj i wysusz. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zarumień na oliwie z obu stron na złoty kolor.
Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, polej sosem pomidorowym. Naczynie przykryj folią aluminiową i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Podawaj z makaronem.
Składniki:
* oliwa z oliwek
* 3 ząbki czosnku
* 1 średnia cebula
* sól, świeżo zmielony czarny pieprz
* łyżka posiekanego tymianku
* 4 udka kurczaka
* 500 g świeżych pomidorów
* 400 g makaronu tagliatelle