Pierwsze na świecie Muzeum Lodów (Museo del Gelato) zostało otwarte niedaleko Bolonii w miejscowości Anzola. Inauguracja muzeum miała miejsce 27 września 2012 i wizyta w tym miejscu jest doskonałym pomysłem na połączenie przyjemnego z pożytecznym – na zwiedzających czekają liczne atrakcje, w tym degustacja lodów, ale też można dowiedzieć się wielu rzeczy na temat historii i produkcji lodów.
Jedną z ciekawostek, które poznamy odwiedzając Muzeum Lodów, jest fakt, że historia lodów sięga 1800 roku przed nasza erą, gdzie w starożytnej Mezopotamii używano śniegu do chłodzenia napojów. Jednak zapewne największą atrakcją są różnego rodzaju degustacje wytwarzanych na miejscu przysmaków.
Nie bez przyczyny Muzeum Lodów powstało właśnie w regionie Emilia-Romania, uważanym za kolebkę najlepszej włoskiej kuchni, w tym także i lodów.
Muzeum mieści się w jednym z budynków na terenie fabryki znanej na całym świecie włoskiej firmy produkującej maszyny do lodów. Przedstawione zostały pierwsze prymitywne sposoby ich wytwarzania w dawnych czasach oraz najnowocześniejsze urządzenia.