,

Włoskie potrawy nie dla obcokrajowców?

przez Patrycja Kaminska

Nie wszystkie włoskie przysmaki są „jadalne” dla turystów i osób, które nie wychowały się na włoskiej kuchni.

Wielu obcokrajowców odwiedzających Włochy podaje jako jedną z największych atrakcji lokalną kuchnię. Jednak nie wszystkie dania są odpowiednie dla turystów, nie każdy bowiem chce aż tak eksperymentować z jedzeniem.

 

Pośród tradycyjnych włoskich dań znajdują się też potrawy, o których składniki lepiej nie pytać, jeśli nie jesteśmy zbyt odważni. Innych zaś dań osoby o bardziej delikatnych żołądkach powinny po prostu unikać.Do najdziwniejszych włoskich produktów należą między innymi serek z larwami czy sperma tuńczyka. Włosi nie stronią od wykorzystywania mało popularnych części zwierzęcia do stworzenia potrawy.

 

Specjały różnią się w zależności od regionu Włoch i zazwyczaj ich tradycje sięgają czasów średniowiecza, kiedy to biedniejsza część społeczeństwa zmuszona była wykorzystywać każdy organ zwierząt do jedzenia, aby żadne pożywienie się nie marnowało. Jak widać, niektóre niecodzienne przepisy przetrwały aż do dziś.

 

Niektóre niecodzienne włoskie dania

Poprzedni

Włochy: perła Europy

Włochy: ubrania z kaszmiru zawierały futro szczurów

Następny

Dodaj komentarz